Първите сметки за парно през новия отоплителен сезон вече стряскат абонатите, а

...
Първите сметки за парно през новия отоплителен сезон вече стряскат абонатите, а
Коментари Харесай

Всяка десета сметка за парно в София е над 150 лева

Първите сметки за парно през новия отоплителен сезон към този момент стряскат клиентите, а това е единствено началото. Най-голямата топлофикация в България - софийската, реши да даде уточнения в задатък, с цел да тушира недоволството. Още преди да стартира всеобщото разпращане на фактурите, от предприятието предизвестиха, че потреблението през предишния месец е било доста по-голямо спрямо октомври 2020 година - съвсем двойно повече. С други думи - да чакаме и двойно по-големи сметки. 

За разтуха на клиентите си столичната топлофикация разгласи, че само половин % от фактурите за октомври са за суми над 300 лв..  Преобладавали отговорностите до 100 лв. (73%), а към 17% от клиентите щели да получат сметки между 100 и 150 лева. От тези цифри излиза обаче, че всяко десето домакинство ще би трябвало да заплати над 150 лв. за октомври.

Защо

Тази есен застудя по-рано и по тази причина стартирането на парното е подранило с 19 дни по-рано по отношение на 2020 година, когато радиаторите са загрели чак на 28 октомври, показват от " Топлофикация София ".  Средномесечната температура за октомври 2021 е била единствено 8.7 градуса - много под регистрираните година по-рано 12.6 градуса. Като се добави към тези фактори и повишаването на топлинната сила от 1 юли с 20% (защото " Булгаргаз " подвигна доста цената на естествения газ), ясно е защо сметките за първия месец на отоплителния сезон са прекомерно високи.

Най-лошото е, че от 1 януари ще има нова промяна на цените и топлинната сила ще нарастне още - освен това доста. Така в разгара на зимата, когато и потреблението е най-високо, разходите  на семействата за отопление ще скочат трагично. Октомврийските сметки са единствено " загрявка " за след Нова година. Поне с 50% ще нарастнат парното и топлата вода от 1 януари, предвижда Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикациите.

За да знаете

Октомврийските сметки за парно към този момент са налични онлайн на toplo.bg., в партньорските мрежи и в центровете за обслужване на клиенти, осведомят общително от топлофикационото сдружение. И предлагат на клиентите си да потърсят потребни препоръки в на предприятието.

От " Топлофикация София " насочват феновете на цифри да се срещнат с втората страница на месечната фактура, където има повече данни за потреблението и съпоставяне с предния отоплителен сезон. Актуална информация за създадената топлинна сила се разгласява ежемесечно на сайта на сдружението www.toplo.bg. Допълнителна информация може да бъде потърсена още във и на телефон  0 700 11 111
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР